Linnekullabilder 26 april 2020

Det blev ännu en omväxlande månad som bjöd både på snöbyar och rena sommarvärmen. Om något saknas är det regn, det skulle behövas ett rejält regnväder för att råda bot på torkan. Nivån i små vattenmagasin är redan under normalt, efter att ha varit över för någon månad sedan. Vi har fått ovanliga besök i vårvädret, duvhök ser vi ibland flyga förbi men under alla år vi bott här har ingen sådan satt sig inom synhåll och ännu mindre inom kamerahåll. Men i början på månade var det äntligen dags, en duvhök slog sig ned på en gren en bit bort.

Våren är en vacker årstid, men även våldsam. Det har vi fått uppleva här i Skåne-alpernas bokskog den senaste tiden. Ormvråkar uppvisningsflyger och jagar bort rivaler. Småfåglarna kör samma stil, ett par blåmesar for omkring i buskarna, det såg först lekfullt ut men det visade sig handla om strid nära nog på liv och död. I går morse upptäckte jag flaxande i körsbärsblomningen, två skator ansatte en stor, mörk fågel svårt. Jag trodde först att det var en vråk som skulle få på moppo, men en titt i kameran med teleobjektivet på avslöjade genast att det var en korp. Korpar är inte heller mycket för att visa upp sig, de flyger ofta förbi men sätter sig aldrig. Nu var det alltså dags för ännu en sparsmakad begivenhet! Först trodde vi att korpen var skadad, den gav sig inte iväg trots skatornas allt hårdare angrepp. I slutet av kampen fick vi svaret på varför -den hade ett särskilt mål! Ett mål mat handlade det om, den var ute efter omelett och förlorade ägg. Nej, inte skatornas, utan ringduvornas, i boet nästan högst upp i trädet där kampen utspelade sig.

Sådant är livet i den gosiga naturen, den enes död den andres bröd. Det finns gott om ringduvor här, tre andra bon bara i husets omedelbara närhet, så stammen är knappast hotad. Värre är det för våra vildbin, de är svårt ansatta av mänsklig verksamhet och giftspridning. Några har i alla fall visat sig, videsandbi, sobersandbi, glödsandbi och något blodbi. Hoppas på bättring framöver! Fjärilar fladdrar omkring, citron- och nässelfjäril, påfågelöga och aurorafjäril syns dagligen när solen skiner. Några kryp, stora som små, har hamnat på bild och kan beskådas i bildspelet.

Det händer inte ofta att duvhökar ställer upp på foto. Den här var vänlig nog att göra ett undantag.