Linnekullabilder 26 april 2021

Våren tog paus och vintern kom tillbaka! I alla fall i korta stötar. Det såg bra ut för våren ett tag, men den 5:e april kläddes världen åter i vitt. Inte så långvarigt, det kom värme igen och vissa dagar var riktigt härliga, Nicke, katten, njöt av att balkongdörren var öppen så att han kunde komma och gå efter eget behag. Det blev inte heller så långvarigt, i dag är det solsken mestadels men blåsigt med isande vind även om termometern visar på tvåsiffrigt plus. Litet har det i alla fall hänt sedan sist, precis i månadsskiftet kom ett par ekorrar. En av dem undersökte “hjortskrämman” som Kristina satt upp för att få ha hibiskusens blomknoppar ifred. Ekorren var inte imponerad av den skrämman… Någon dag senare råkade jag titta ut precis när en fågel kom flygande och slog sig ned under kastanjen. Utan kikare eller teleobjektiv var den näst intill omöjlig att upptäcka. Det var en morkulla, hur många sådana besök har vi haft utan att se någonting?

Femte april slog vintern till igen, det blev vitt ute. Som väl var inte långvarigt, men de lägre temperaturerna har bitit sig fast. Ett par dagar har katten Nicke kunnat glädja sig åt öppet hus, han gillar att kunna komma och gå efter behag. Sedan har det blivit kallare igen. Bröderna Bus kom på snabbvisit, de inspekterade hjortskrämman de också. Inte imponerade nej, de hade stångningsövning med den tills den låg platt på marken. Tyvärr fick vi varken se eller fotografera uppvisningen, synd! Fjärilarna börjar också visa sig, vi har flera citronfjärilar i området och jag fick en uppvaktning på bild. Det var full fart, inte lätt att hänga med i kamerasökaren. Samma sak med grön sandjägare, en varm dag vimlade det av dem. Flera exemplar av stor svävfluga har visat sig och någon hamnade på bild.

Rådjuren från förra bloggen håller tydligen till i området och kommer hit ibland. För ett par dagar sedan kom bocken och två getter, roligt om det kan bli fler rådjur efter vårens romanser. Bocken verkar ha en skada i ena bakbenet, men det hindrar honom inte att jaga getterna med en förfärlig fart och i långa rundor. Bra om han repar sig. Solitärbina har börjat visa sig, inte så många än. Idag skiner solen, men trots tvåsiffrig temperatur känns det isande kallt i nordanvinden. Förhoppningsvis kommer värmen tillbaka snart och vildbina med den! Bilder på glödsandbi och trädgårdssandbi får avsluta bildspelet.