Linnekullabildspel 10 juli 2022

Premiärpresentation i Damadromen! Vi har döpt om Stora Gräsmattan till Damadromen. Om någon undrar varför och hur det hänger ihop, så är det så här: Velodrom, det är ett ställe där cyklar far runt. Hippodrom är ett ställe där hästar springer runt. Båda företeelserna har latinska namn. Det vetenskapliga namnet på dovhjort är Dama dama. Vår gräsmatta är flitigt använd av dovhjortar för att springa runt på. Helt solklart är alltså vår gräsmatta en damadrom! Eftersom vi gett gräsmattan namnet Damadromen får det ju bli med stor bokstav! Detta om detta.

Över till bildspelet. Det börjar med en bild på en liten fjäril, storlek som blåvingar ungefär. Det är en almsnabbvinge. Sedan några bilder på bigarråletande räv. Den andra juli kom dovhinden med kalv på nytt besök. Kalven hölls under noggrann uppsikt och fick inte springa på egna äventyr. en ung koltrast fångade en fjäril, någon sorts spinnare ser det ut att vara. Fjärde juli var det dags för nytt hjortbesök. Kalven fick nu röra sig litet friare men i närheten av mamma. Den var nyfiken och undersökte noga alla konstiga ting. Äppelträdet var tydligen ett sådant. Efter undersökningen återvände den till mamma. Sjunde juli kom ett par rävungar och käkade bigarråer och körsbär, än finns det kvar att hitta på marken och fler i träden.

I går eftermiddag pratade jag och Kristina om dovhjortskalvarna som ännu inte springer så fritt. Men vi gissade att snart klarar mammorna inte att ha full kontroll längre och hålla dem tillbaka när de har benen fulla av spring. Redan på kvällen några timmar senare blev vi sannspådda. Hind och kalv infann sig, och kalven tog genast Damadromen i bruk! Det gick med raketfart på gräset och runt diverse växtlighet, att hänga med och fotografera eller filma var inte att tänka på. Men av att springa blir man trött, och efter en stund tog kalven en paus och jag fick litet bilder. Sedan mer raketfart, ny paus och sedan var det dags för påfyllning av raketbränsle hos mamma. Jag fick litet videofilm också, litet darrigt för att hinna få kameran på stativ var omöjligt. Sådant får man ta ibland.

En almsnabbvinge förser sig med fint käk.