Made with Xara
Start Fotobloggen Speciella bildspel Solitära bin Tidigare bildspel Kristinas keramik Kristinas keramik bilder Made with Xara
Christers fotoblogg 2018 -spridda noteringar och bilder då och då, minst en gång i månaden, ibland oftare.
Januari månad Januari månad 2018 bjöd på omväxlande grön vinter och riktigt vit sådan. Rejäla svängningar, det gick från minusgrader och isgata till plus 8, regn och blåst, snö och is försvann på en dag. Kungsfiskare, utter och havsörn blev fotograferade, några mesar och finkar. Att besöka Vattenriket Naturum i Kristianstad vintertid för att få se utter är alltid lika roligt! Med litet tur får man dessutom se kungsfiskare på nära håll. Klicka på utterbilden för att se den större.
Vår hund Amba och jag var på promenad när jag plötsligt uypptäckte en stor -riktigt stor- fågel på väg över öppningen bland träden. En havsörn ute på spaning. Jag var inte beredd och avståndet var långt, bilderna blev inga höjdare men några hårt beskurna sådana får vara med för att visa den mäktiga fågeln. Här kommer månadens bildspel. Bildspel januari 2018
(Klicka på bilden för större format)
Februari månad anlände han, kung Bore. Inte med så mycket snö, bara ett tunt lager i slutet på månaden. Kyla hade han med sig desto mer av. Isveckor blev det, veckor utan dagar med temperatur över noll grader. Nätterna hade flera gånger temperatur runt minus 15, några gånger ännu lägre. Isveckorna innehöll dessutom isvindar. Rejält blåsigt från nord - nordost, sämsta tänkbara för oss här på Linderödsåsens nordsluttning. Vid de “normala” vindriktningarna från sydväst - väst ger åsen lä, nu ven vidrigt vassa vindar in från Kristianstadsslätten och trängde genom märg och ben. Nicke, katten, vägrade gå ut. Måtte mars bli bättrre! Så mycket bilder blev det inte, men här kommer ett dussin för att hålla statistiken uppe.
(Klicka på bilden för större format)
Här kommer månadens bildspel: Bildspel februari 2018
Ett extra-inlägg... Jag är litet förtjust i humlor och bin, inte minst de solitära. Sånt man gillar vill man ju veta mer om, så jag har bland annat skaffat Dave Goulsons böcker “Galen i humlor” och nu senast “Galen i insekter”. Det var slutkapitlet i den som föranledde detta extrainlägg och en ny sida under Solitära bin. Det handlar om neonikotinoider. Ett sorgligt kapitel.
Mars månad fortsatte med vintern som februari levererat. Kalla perioder varvat med tö, och en hel del snö. När jag skriver detta på eftermiddagen första april snöar det utanför fönstret när jag tittar ut. Men vintergäck och krokus står redo under snötäcket, de hann till och med komma igång med blomning i de varmare pauserna månaden bjudit på. Långtidsprognosen utlovar 15 plusgrader om några dagar, måtte det hålla! Det börjar bli hög tid att de första bina och humlorna får komma ut i vårvärmen. Förhoppningsvis utan att drabbas av neonikotinoider... (se förra blogginlägget).
Litet bilder blev det, här kommer månadens bildspel: Bildspel mars 2018
Vill du hjälpa bin och humlor i trädgården? Se upp för sterila växter! Många vill hjälpa bin och humlor genom att plantera lämpliga växter. Inte minst tidiga sådana är till stor nytta, som krokus, snödroppar och sälg. Men se upp när du handlar så att du inte råkar få sterila varianter! De är vackra, men inte till någon nytta alls för skyddslingarna. Här kommer en sida med litet information om sterila växter.
April månad började med den vinter som bitit sig fast ordentligt. Snöfallet första april var dessvärre inget aprilskämt. Våren som vi fått en föraning om ett par gånger i mars men som sedan gav upp igen kändes avlägsen när allt blev vitare och vitare. Men en vecka senare började våren ett nytt angrepp, det mesta av snön försvann på en dag. Sedan dröjde det inte länge innan fåglar, bin och humlor kom igång med vårbestyren. April började alltså med full vinter och slutade i försommar med rena högsommartemperaturer emellanåt. En härlig tid väntar!
Rödstjärt
(Klicka på bilden för större format)
(Klicka på bilden för större format)
Maj månad började som april slutade, med full sommar. Och som det började fortsatte det, bortsett från någon regnskur i början på månaden som gav några enstaka millimeter, har solen öst ned med full kraft. Radio Kristianstad meddelade i dag, 1/6, att maj månad haft fler dagar med högsommarvärme än hela sommaren 2017. Dagar med temperatur runt 30 grader var inte sällsynta. Det blev mycket balkongliv! Att fika på balkongen utan att ha kameran med är naturligtvis inte rekommendabelt, då kommer garanterat någon celibritet flygande eller gående. Alltså är kameran med, och det har blivit bilder på glador och inte minst havsörnar. Örnbilderna är inte av bästa kvalitet, det går oftast fort för dem att passera och oftast kommer de på tämligen hög höjd. Men de får vara med för att visa vilken fantastisk livskvalitet Skåne-alperna och Linnekulla bjuder på! Det är mycket som flyger omkring i luften, fåglar som sagt men också pollen till förtret för allergiker. Inte minst flyger de som lever av pollen och därigenom ser till att växterna pollineras och därmed ger oss någonting att leva av. Och som tack för arbetet blir förgiftade av oss som till stor del lever av deras arbete. Én mycket sorglig historia som jag återkommer till. Litet bilder på insekter finns naturligtvis med i bildspelet för maj månad.
PS Maskrosor har mängder med pollen och är till mycket stor hjälp för våra pollinatörer. Låt dem gärna blomma ett tag innan gäsklipparen åker fram.
(Klicka på bilden för större format)
Juni månad körde på som maj i inledningen med full högsommarvärme. Så kom skolavslutningarna, och traditionsenligt sjönk temperaturen och det bjöds till och med litet regn. Dock inte på långa vägar vad som skulle behövts, och snart var värmen tillbaka igen. Det hände att molnen hoppet tände, men inget regn de sände... Länk till månadens bilder: Bildspel juni 2018  
(Klicka på bilden för större format)
Juli månad Maj, juni och juli månad har redan gått fått årets sommar att gå till historien för de höga temperaturer vi haft näst intill oavbrutet. Jag är visserligen sommarälskare, född i slutet av juli och alltså lejon ;-) Jag vill gärna ha det varmt och skönt ute, men när temperaturen går över 25 grader börjar det bli litet väl bra. Att då utsättas för 30 grader och mer nästan konstant tar på krafterna. Samma gäller växter och djur. Det är ju skönt att slippa klippa gräsmattan, men det är roligare om den är grön och inte brunröd. Insekterna har tydligen också haft det svårt, vi har haft ont om fjärilar och bin. Dålig tillgång på insekter drabbar fåglarna och deras ungar. Bönderna har det mycket svårt. Litet bilder blev det i alla fall, kommer här. Länk till månadens bilder: Bildspel juli 2018  
Trollslända
(Klicka på bilden för större format)
Augusti månad Varmt, varmt, varmt. Torrt, torrt, torrt. Det är en bra beskrivning av sommaren 2018. Det blev ingen skillnad när augusti tog över efter juli, termometern visade ofta 30 grader och högre. När det närmade sig mitten av månaden visade en samling moln upp sig, en normal sommar hade de inneburit både regn och åska, men inte nu. De drog bort och solskenet fortsatte att vräka ned. Så småningom kom det litet efterlängtat ”oväder”, men det delade sig och gick på sidorna om oss utan att fukta ned i någon större utsträckning. Men så kom då äntligen ordentliga regn, det brunröda gräset sög åt sig och ganska snart började det grönska igen. Underbart! Sommarens värme och särskilt torkan gick hårt åt växtligheten och därmed insekterna. Vi har haft ont om insekter här, inte minst har det varit dåligt med fjärilar. Äppelträden på tomten bär massvis med frukt, men äpplena är ganska små. Dovhjortar och rådjur har inlett det årliga kalasandet. Dovhjortarna har fina kalvar, ingen av rågetterna här har kid i år. Bilderna torkade i alla fall inte in, här kommer augustibildspelet! Bildspel augusti 2018  
September månad Efter en MYCKET varm och torr sommar kom september med litet mer drägliga förhållanden. Det kom till och med litet regn. Tydligen påverkades insekterna här negativt av sommaren, det har varit mycket färre fjärilar och bin här än normalt. Säsongen är över för dem, men de horder av flygfän som brukar samlas vid tända utelampor när mörkret kommer syns inte till. Det är inte insektsfritt, men de är betydligt färre än vanligt. Dovhjortarna har käkat upp alla äpplen (ja, tre fick jag själv, men i övrigt…) och nu håller de på att göra slut på årets kastanjeskörd. Fågelbadet har varit populärt, och är fortfarande. En ringduva med unge visade upp matning med ”duvmjölk” en morgon när vi åt frukost. Allt finns med i bildspelet! Bildspel september 2018 Oktober har börjat. På tredje dagen kom ett gäng dovhjortar och kalasade på kastanjer. Jag provade att filma dem med systemkameran, resultatet kan beses nedan. Jag ber ärade publikum att besinna min okunskap och ovana gällande filmning, jag har hittills filmat vid runt tre tillfällen, några minuter totalt. Ingenting av det är något att visa upp, men jag gör ett undantag här.  
(Klicka på bilden för större format)
Oktober månad blev omväxlande vädermässigt, minst sagt. Först tämligen milt väder, så litet frost, mildare igen och mot slutet av månaden plötsligt snö, som försvann igen och lämnade plats för ny värme de sista dagarna. Hösten har visat upp alla sina färger från eldigt varmt rött till isande kallt vitt. Något hamnade på bild och kommer här.
(Klicka på bilden för större format)
November månad blev liksom oktober minst sagt omväxlande vädermässigt, särskilt vad gäller temperaturen. Minus tio grader som lägst och lika många plusgrader som högst. Solsken, regn, snö, dimma – alla varianter erbjöds. Det är fortfarande låg vattenstånd i mindre magasin säger SGU, det blir till att hoppas på regn framöver även om det inte är så inspirerande. Ingen intensiv månad fotomässigt, men litet bilder på stilig dovhjort, blåmes som försöker sig på isbad och litet annat blev det i alla fall.
Litet bilder blev det, här kommer månadens bildspel: Bildspel november 2018
(Klicka på bilden för större format)
December månad fortsatte årets vädertrend med ordentliga hopp i temperaturläget. Det började med grön vinter, i mitten på månaden kom kyla och litet snö, någon centimeter. Men hoppet om vit jul försvann snart i det gröna igen. Väderrapportörerna vågade inte lova någonting när de tillfrågades om den efterlängtade vita julen, men så plötsligt kom snön och kylan tillbaka, på Lille Julafton! Julafton blev en strålande vinterdag med runt tio minusgrader. En vit jul blev det alltså, men kortvarigt. Redan på juldagen var det nästan lika många plusgrader som det varit minus på julafton, och landskapet övergick snabbt i den gamla vanliga nyansen av vintergrönt. Litet bilder blev det, dovhjortar kom som vanligt på besök och den vita julen bjöd på fina motiv. Fåglarna har sällskap av ekorrar vid fröutdelningen, vråkar och hökar kommer också men visar större intresse för matgästerna än den vegetariska kosten.En sparvök missade sitt tilltänkta offer och satt länge på balkongräcket för att begrunda ödet och de försvunna bytena. Så lyfte den och gav sig av på nya äventyr och för att möta det nya året.
(Klicka på bilden för större format)
(Klicka på bilden för större format)
Fotoblogg sep-dec 2019 Fotoblogg jul-aug 2019 Fotoblogg maj-jun 2019 Fotoblogg mar-apr 2019 Fotoblogg jan-feb 2019 Fotoblogg 2018 Fotoblogg 2017 Fotoblogg 2016 Fotoblogg 2018