Made with Xara
Sterila växter
Bin och humlor är ju omtyckta kryp, och vi är många som försöker hjälpa dem nu när de är starkt hotade. Ett mycket bra sätt är att plantera växter med rikligt pollen, gärna tidigt blommande som sälg, ginst, krokus, snödroppar och många andra. Men man måste se upp när man handlar, så att man inte råkar få sterila växter som inte bildar pollen. Vi har råkat ut för det ett par gånger. Vi har vackert gula krokus i mängder som inte har något pollen, och det är tråkigt när våren kommer, bin och humlor vaknar och börjar leta mat -och hittar massor med tomma restauranter. Jag lyckades för ett par år sedan vara väl snabb med ett inköp av sälg som börjat blomma, det fanns ingentig för bina på vår tomt. Väl hemma fick jag höra av hustrun att “den där är ju steril! Ger inget pollen!”. Och mycket riktigt, de vackert gula grejorna i “kissarna” innehöll inte ett pollenkorn. Det löste sig snabbt, jag fick byta planta på plantskolan till en mer bivänlig sort. Och en sak måste nämnas; vi ska inte alltid skylla de sterila växterna på plantskolornas verksamhet. När jag muttrade om våra sterila krokusar och tyckte att “det är ju ett sabla sätt att öka försäljningen, göra varorna fortplantningsodugliga!” så fick jag veta av makan att så ligger det inte till, krokussorten är ett par hundra år gammal och resultatet av hybridkorsning i det vilda, som råkat bli steril men också bjuder på rik, vacker blomning och dessutom sprider sig villigt genom att hela tiden göra nya lökar i underjorden. Så det är inte alltid plantskolorna vi ska skälla på, även om de också emellanåt gör korsningar som resulterar i vackra hybrider som tyvärr blir sterila. Bra för pollenallergiker men inte för våra humlor och bin. Ett exempel på det är just sälgen jag köpte, de populära varianterna på stam med “plym” hör dit. Kolla dem om du tänker köpa. Här kommer några exempel på sterila lökväxter och sälg: Crocus ancyrensis, ”Golden Bunch”, Turkisk krokus, gulblommande, är steril. Crocus stellaris, Golden Yellow/Dutch Yellow/Grosse Gelbe/Yellow Giant, Gullkrokus, är steril. Crocus x tommasinianus (hybrid) “Ruby Giant”, är steril. OBS! Övriga Crocus tommasinianus (ren art) är mycket bra, sprider sig villigt över stora ytor. Dubbel snödroppe, Galanthus nivalis ”Flore Pleno” anges ha ”deformerade ståndarknappar och sätter inte frö”. Gäller alltså dubbla snödroppar, inte vanliga Galanthus nivalis. Salix caprea Kilmarnock (Pendula), hängsälg, sälg på stam, är steril. Bildexempel på krokus och snödroppe:
Start Fotobloggen Speciella bildspel Solitära bin Tidigare bildspel Kristinas keramik Kristinas keramik bilder Made with Xara Solitära bin Neonikotinoider Sterila växter Bihotell Solitära bin 2015
Till vänster fertil krokus med ståndare och pistill, namnlös hybrid med Tommasinianus. Till höger Crocus stellarus, “Yellow Giant”, som är steril. De pollenkorn som syns på bilden är spill från en blåklockshumla som fick en bomkörning före fotograferandet.
Till vänster vanlig snödroppe Galanthus nivalis med pollenfyllda ståndare, till höger dubbel snödroppe Galanthus nivalis ”Flore Pleno” med tillbaka- bildade och väl inkapslade ståndare.
Klicka på bild för större format.
Klicka på bild för större format.
Sterila växter